BDARI Mempamerkan seni dengan pembawa tiffin perekanya

BDARI Showcases art with its designer tiffin carriers

Pada 9 Ogos 2022, BDARI mempamerkan pameran 'Art on Tiffin Carrier' sebagai salah satu kerjasama pertama di dunia antara pakar kotak makan tengah hari dan kumpulan artis tempatan terpilih yang berbakat. Paparan platform yang unik itu bertujuan untuk meningkatkan pembawa tiffin tipikal kepada karya seni serta mendidik orang ramai tentang kesan buruk pencemaran - justeru menggalakkan gaya hidup yang lebih mesra alam.

Menurut laporan WWF Malaysia, rakyat Malaysia, secara purata, menghasilkan kira-kira 22kg per kapita sisa pembungkusan plastik setahun. Daripada 380 juta tan metrik plastik yang dihasilkan secara global setiap tahun, kira-kira separuh direka untuk hanya digunakan sekali, dan kemudian dibuang. “Malaysia mempunyai penggunaan plastik per kapita tahunan tertinggi bagi setiap orang berbanding China, Indonesia, Filipina, Thailand dan Vietnam.” kata Encik David Low, Pengasas Bersama dan Pengarah Urusan BDARI. “Budaya ‘Tapau’ yang popular di negara kita adalah penyumbang utama masalah sisa plastik. Sebagai contoh, mi Laksa dengan sup memerlukan sehingga 5 beg plastik sekali guna berbeza, satu untuk mee, satu untuk sup, serta penyepit kayu yang dibungkus dalam plastik, dan beg kecil cili yang berasingan, kemudian beg yang lebih besar untuk disimpan. mereka semua”, tambahnya lagi. BDARI menjalankan misi untuk mempromosikan "Bawa Bekas Anda Sendiri (BYOC)" dan gaya hidup makan tengah hari yang dibungkus. Pembawa tiffin perekanya ialah penyelesaian alternatif kepada plastik sekali pakai. Pembawa tiffin klasik biasanya merupakan mangkuk berbilang peringkat yang dipegang bersama dengan pendakap kayu.

Pada masa kini, ini telah berkembang kepada bekas keluli tahan karat dengan pelekat berwarna-warni menghiasinya. BDARI telah bekerjasama dengan artis tempatan untuk memartabatkan lagi konsep ini.

Para artis dapat mencipta karya seni yang diilhamkan daripada pembawa tiffin generik. Para artis diberi kebebasan sepenuhnya untuk menyatakan nuansa seni mereka melalui karya mereka. Daripada pengubahsuaian bercetak 3D, kepada sarung bulu, kepada pembawa yang dicat cantik, artis sudah pasti membuktikan bahawa pembawa tiffin ini lebih daripada sekadar kotak makan tengah hari, tetapi sebenarnya kepingan kenyataan - "Menyelamatkan alam sekitar tidak semestinya membosankan". Pameran itu, yang kini diadakan di gelanggang tengah tingkat bawah Pusat Beli-belah 1 Utama, dengan sendirinya merupakan paparan platform minimalis. Pembawa tiffin dipersembahkan pada tiang alas putih dengan latar belakang bertema lautan yang besar.

Menekankan konsep kecantikan dalam norma, BDARI berharap gerakan menggabungkan seni dalam sesuatu yang biasa seperti bekas makanan logam akan menarik lebih perhatian kepada usahanya dalam menyemai kesedaran tentang bagaimana penggunaan plastik sekali guna dapat dikurangkan dengan mengamalkan BYOC budaya. Selain mewujudkan kesedaran, karya seni yang dipamerkan juga dijual. Hasil daripada jualan itu kemudiannya akan diagihkan sama rata antara artis dan Persatuan Pencinta Alam Malaysia (MNS). MNS mempromosikan pemuliharaan warisan semula jadi Malaysia yang sejajar dengan matlamat keseluruhan BDARI untuk mencipta hari esok yang lebih baik untuk generasi akan datang.

Untuk sebarang pertanyaan media, sila hubungi En Shahrel Yusoff, Pengurus Pemasaran BDARI di talian 011-5410 5514, atau e-mel marketing@bdari.my.

ARTIKEL BERKAITAN