Budaya ‘Tapau’ penyumbang utama kepada masalah sisa plastik negara

‘Tapau’ culture major contributor to country’s plastic waste problems

KUALA LUMPUR: Laporan terbaru oleh WWF-Malaysia telah menunjukkan budaya “bungkus” atau “tapau” (bawa pulang) sebagai salah satu penyumbang utama kepada sisa plastik di negara ini.

“Kajian tentang Penilaian Skim EPR (Tanggungjawab Pengeluar Lanjutan) untuk Sisa Pembungkusan”, yang dikeluarkan oleh WWF-Malaysia baru-baru ini, menunjukkan bahawa pelbagai bentuk peralatan plastik sekali guna — daripada beg plastik hingga kutleri — yang digemari sebagai bekas untuk makanan bawa pulang. adalah sebab mengapa rakyat Malaysia menggunakan, dan seterusnya, membuang begitu banyak plastik.

“Dengan kemudahan dan kemudahan membeli makanan siap masak di Malaysia dari gerai penjaja dan restoran, kebanyakan isi rumah lazimnya memilih makanan bawa pulang. Budaya membeli makanan bawa pulang ini menghasilkan tahap pembungkusan plastik yang tinggi untuk menyimpan dan mengangkut makanan.

“Sebagai contoh, hidangan ringkas mi bawa pulang dengan sup akan mengandungi sehingga enam barangan plastik sekali guna yang berbeza iaitu sekurang-kurangnya tiga lapisan pembungkusan — satu pembungkus plastik untuk mi, satu untuk sup dan satu lagi untuk menyimpan dua bahagian berasingan. pembungkusan yang mengandungi mee dan sup, penyepit kayu yang dibungkus dalam plastik, sudu plastik dan mungkin beg kecil berasingan cili atau sambal.

"Trend ini telah diburukkan lagi dengan pengenalan perkhidmatan penghantaran berasaskan motosikal, yang menghantar makanan bawa pulang bukan sahaja dari kedai makanan segera biasa tetapi juga dari kedai individu kecil dan juga gerai penjaja," kata laporan itu.

Menurut laporan itu, rakyat Malaysia secara purata telah menghasilkan sekitar 34kg sisa plastik pasca pengguna pada 2016, dengan kira-kira 22kg per kapita terdiri daripada sisa pembungkusan plastik.

Anggaran per kapita sisa plastik pasca pengguna laporan 2016 adalah berdasarkan data populasi yang dikumpul oleh Jabatan Perangkaan dan tinjauan mengenai Komposisi Sisa Pepejal, Ciri-ciri & Amalan Sedia Ada Sisa Pepejal di Malaysia yang ditauliahkan oleh Jabatan Pengurusan Sisa Pepejal Negara (JPSPN). ) pada tahun 2013.

Anggaran itu selari dengan satu lagi kajian yang dijalankan oleh WWF pada 2019 yang menunjukkan Malaysia mempunyai penggunaan plastik per kapita tahunan tertinggi, iaitu 16.78kg setiap orang berbanding China, Indonesia, Filipina, Thailand dan Vietnam.

Laporan itu juga menyatakan bahawa pembungkusan plastik untuk makanan di Malaysia adalah diutamakan kerana ia dilihat sebagai satu keperluan untuk mengelakkan barangan yang boleh dimakan menjadi buruk atau dimakan oleh perosak, masalah biasa akibat iklim negara yang panas dan lembap.

“Produk runcit harian seperti tepung, gula atau pasta selalunya dibungkus dalam papan kertas dalam iklim yang lebih sejuk.

Walau bagaimanapun, dalam iklim tropika, produk ini biasanya memerlukan bentuk pembungkusan yang berbeza atau tambahan dengan plastik. Selain itu, minuman segera, mi segera dan makanan ringan lain sering dijual dalam bahagian individu yang dibungkus dalam sachet berbilang lapisan.

“Walaupun bahagian pasaran uncang ini jauh lebih tinggi di negara yang mempunyai KDNK per kapita yang lebih rendah (contohnya Indonesia dan Filipina), bahagian yang dibungkus secara individu ini telah menjadi bahagian penting dalam pembungkusan makanan di Malaysia.

“Akhir sekali, produk yang mahal dan import seperti buah-buahan atau coklat selalunya dibungkus secara individu dengan plastik tambahan, manakala sayur-sayuran, sayur-sayuran berdaun dan daging dibungkus secara individu untuk mengelakkan ia daripada berkumpul dengan hasil lain. Hasil daging, termasuk makanan laut, biasanya dibalut dengan pelbagai lapisan plastik, di atas bekas pembungkusan PP, untuk mengelakkan ‘kebocoran’,” kata laporan itu.

Dalam laporan itu, dinyatakan Malaysia mempunyai infrastruktur kitar semula terbaik di Asean.

Namun, daripada mengurus dan mengitar semula bahan buangan di negara ini, majoriti pengitar semula dan pengagregat mengimport bahan kitar semula untuk diproses.

Ia menambah faktor ini, serta keberkesanan sistem pengumpulan dan pelupusan tempatan masing-masing, boleh membawa kepada bahan dengan potensi kitar semula yang berakhir di tapak pelupusan sampah dan tapak pelupusan atau mengotori alam sekitar, akhirnya memasuki lautan.

Di Malaysia, sektor tidak formal, yang terdiri daripada pelbagai jenis peserta, daripada pemilih bahan individu, pengumpul mudah alih dan pengasingan pintu belakang, antara lain, merupakan tulang belakang industri kitar semula, kata laporan itu.

Sebagai cara untuk mewujudkan sistem pengurusan sisa yang berkesan dan berdaya maju dari segi kewangan, laporan itu mencadangkan bahawa skim EPR diwajibkan dan disesuaikan untuk memenuhi keperluan dan cabaran pengurusan sisa negara.

Ini termasuk penyertaan sektor tidak formal bersama-sama masyarakat awam yang lain merentasi rantaian nilai pengurusan sisa untuk meningkatkan keberkesanan skim tersebut. – Malay Mail

“Tiada apa-apa yang luar biasa mengenai skim EPR. Kerajaan beberapa negara berpendapatan rendah dan sederhana telah mula memperkenalkan atau merangka peraturan mengenai EPR. Syarikat dan persatuan perniagaan juga telah melancarkan komitmen dan inisiatif sukarela berdasarkan skim EPR untuk mempercepatkan peralihan kepada pengurusan sisa mampan dan ekonomi pekeliling.

“Bagaimanapun, skim EPR yang berkesan mesti direka bentuk dan disesuaikan dengan sistem pengurusan sisa sedia ada dan aliran bahan kitar semula,” kata Dr Adrian Choo, Peneraju Program Pasaran Lestari di WWF-Malaysia, dalam kenyataan akhbar yang dikeluarkan sempena laporan.

Organisasi Tanggungjawab Pengeluar (PRO) bukan untung juga harus dipertanggungjawabkan bersama kawalan dan pemantauan oleh kerajaan agar skim itu berfungsi, kata laporan itu.

“Akhirnya, kita memerlukan rangka kerja undang-undang EPR yang menggariskan objektif yang jelas, tanggungjawab, mekanisme penguatkuasaan dan garis masa untuk pelaksanaan. EPR melengkapkan peraturan alam sekitar lain seperti beralih kepada ekonomi bulat, mempromosikan reka bentuk eko, dan beralih kepada ekonomi yang lebih cekap sumber,” kata Choo.

Mereka yang berminat membaca laporan penuh boleh berbuat demikian di https://www.wwf.org.my/.

Sumber: https://www.dailyexpress.com.my/news/159404/tapau-culture-major-contributor-to-country-s-plastic-waste-problems/

ARTIKEL BERKAITAN