Cara Praktikal B’dari Designer Tiffin Carriers (BDTC) Mengurangkan Sisa Pembungkusan Makanan

How Practical B’dari Designer Tiffin Carriers (BDTC) Reduce Food Packaging Waste

Tidak dapat dinafikan bahawa sisa yang dihasilkan daripada pembungkusan makanan memberi kesan kepada alam sekitar kita. Kebanyakan plastik yang dihasilkan di dunia berasal daripada pembungkusan makanan pakai buang dalam bentuk cawan, kotak makan tengah hari, beg, pembalut, bekas, dan kutleri pakai buang. Malangnya, semakin ramai orang menggunakan pembungkusan plastik demi kemudahan. Jika trend semasa berterusan, menjelang 2050, akan terdapat 12 bilion tan metrik plastik yang dihasilkan setiap tahun di dunia. Kebanyakan plastik ini akan berakhir di tapak pelupusan sampah dan lautan seperti yang berlaku hari ini. Malah pada hari ini, 91% plastik tidak dikitar semula.

Seseorang mungkin terfikir mengapa seorang nelayan yang membuang kotak makan tengah hari plastik di Selat Melaka harus mengganggu lelaki yang tinggal di Pulau Borneo. Walau bagaimanapun, budaya pakai buang yang bermula di barat telah mengakibatkan masalah sisa pembungkusan makanan di seluruh dunia. Ikan dan haiwan laut lain menggunakan plastik ini yang berkemungkinan besar akan berada di pinggan anda melalui rantai makanan. Itulah sebabnya semua orang perlu mengurangkan sisa pembungkusan makanan, terutamanya plastik, untuk memastikan planet kita dan diri kita sihat.

 

Katakan Tidak kepada Beg Plastik

Ia mungkin terdengar jelas, tetapi penggunaan berlebihan beg plastik pakai buang telah menjadi ancaman sebenar kepada alam sekitar. Kita sering melihat orang ramai menerima beg plastik yang digunakan sekali sahaja. Menurut Yayasan Surfrider, orang Eropah melalui sekitar 87 bilion beg plastik sekali guna setiap tahun. 20 minit ialah purata masa penggunaan untuk beg plastik. Walau bagaimanapun, ia mengambil masa 400 tahun untuk terurai dalam alam semula jadi. Selalunya, beg polietilena yang membuang sampah menyumbat longkang pada musim hujan, mencemarkan tanah, dan menyebabkan haiwan memakannya dan mati tercekik.

Alternatif yang paling mudah untuk masalah ini ialah BYOB yang bermaksud "Bawa Beg Anda Sendiri" atau sebagai alternatif, bawa BDTC anda sendiri. Anda boleh membawa BDTC tersuai yang dicetak dengan nama anda sendiri sebelum melangkah keluar memburu makanan. Ia mudah digunakan, tahan lebih lama, dan mesra alam.

Makan Makan Tengahari Tanpa Plastik

Jika anda membawa makan tengah hari yang dimasak di rumah ke pejabat setiap hari, pastikan anda membungkusnya dalam BDTC anda dan bawa bersama kutleri boleh guna semula. Jika anda memesan makanan bawa pulang setiap hari, anda mungkin menggunakan banyak kutleri plastik. Untuk makan tengah hari biasa, anda mungkin menggunakan sekurang-kurangnya beberapa pinggan, dua set garpu, pisau dan sudu. Setiap tahun 6 juta tan plastik pakai buang seperti sudu, garpu, pinggan dan cawan dibuang yang kebanyakannya berakhir di lautan kita.

Tetapi jika anda beralih kepada kutleri logam atau peralatan perak, anda akan membantu mengurangkan budaya Guna dan Buang ini. Mula simpan satu set kutleri boleh guna semula dalam laci meja anda.

 

Sumber: https://utenvironment.org/2019/03/22/5-practical-ways-to-reduce-food-packaging-waste/ 

Yayasan Surfrider: https://www.surfrider.org/initiatives/plastic-pollution 

ARTIKEL BERKAITAN