bahan-bahan
tampal
Cili kering kering (saya guna guajillo) |
10g |
Ulas Bawang Putih |
6 pcs |
Mentega |
40g |
Bawang merah |
½ cawan, dicincang |
serai |
1 tangkai, dicincang halus |
Lengkuas |
pc 2 inci, dicincang |
halia |
pc 2 inci, dicincang |
Cengkih |
8 pcs |
Buah pelaga hijau |
5 pcs |
Serbuk kayu manis |
2 sudu kecil |
Bunga lawang | 1 pc |
Kemiri | 4 |
kari
Rebus daging lembu seperti chuck atau tulang rusuk pendek tanpa tulang | 1½ lb (700g) |
Santan | 2 cawan |
Pekat asam jawa | 2 sudu besar |
garam | 1 sudu kecil |
Kelapa parut kering (untuk membuat kerisik, lihat nota) | ¼ cawan |
Daun limau purut | 6, koyak menjadi kepingan |
Sos ikan | pilihan untuk pelarasan perasa |
Nota: Kerisik ialah pes kelapa bakar untuk menambah dan aroma yang kaya dan berbau.
Arahan
Langkah 1
Untuk membuat kerisik: (Anda boleh membuat ini lebih awal atau semasa daging lembu masak.) Bakar kelapa dalam kuali tumis kering dengan api sederhana, kacau sentiasa, sehingga perang gelap. Kisar dalam lesung dan alu atau pengisar kopi sehingga menjadi dan pes berminyak.
Langkah 2
Untuk membuat pes: Kisar cili kering dan rempah ratus dalam pengisar kopi hingga lumat, kemudian masukkan kemiri dan kisar sehingga lumat. Dalam pengisar, masukkan lengkuas, halia, serai, bawang merah dan bawang putih dan gaul hingga rata, masukkan air mengikut keperluan. Setelah halus, masukkan rempah kering yang dikisar dan gaul hingga sebati.
Langkah 3
Untuk kari: Didihkan 1/2 cawan santan dalam periuk besar berdasar berat. Masukkan pes kari dan masak dengan api sederhana, kacau sentiasa, sehingga pes pekat, dan minyak kelapa mula berdesis dari pes.
Langkah 4
Masukkan daging lembu dan gaul sebati dengan pes, masukkan santan yang tinggal dan kikis mana-mana serpihan pes kari yang mungkin melekat di bahagian bawah periuk.
Langkah 5
Masukkan garam dan asam jawa, kemudian tutup periuk dengan longgar, biarkan mendidih dengan api perlahan selama 2.5-3 jam atau sehingga daging lembu empuk. Pada mulanya, kacau setiap 20 minit atau lebih, tetapi apabila sos semakin pekat, anda perlu kacau lebih kerap untuk memastikan karipap tidak melekat dan hangus ke bahagian bawah periuk. Menjelang akhir saya kacau setiap 5 minit. Anda sepatutnya mempunyai sos yang sangat pekat, tidak cair, dan anda boleh menambah lebih banyak air jika ia terlalu kering semasa masak. Jika daging lembu siap, tetapi terdapat terlalu banyak cecair, hanya buka periuk dan kacau selama beberapa minit lagi untuk membiarkan ia berkurangan.
Langkah 6
Dalam beberapa minit terakhir memasak, kacau dalam 1 sudu besar kerisik, dan koyakkan daun limau purut menjadi kepingan dan kacau, biarkan mereka masak selama beberapa minit lagi untuk diselitkan. Rasa dan sesuaikan perasa mengikut keperluan. Hidangkan dengan nasi, selamat mencuba!