bahan-bahan
susu |
650ml |
Tepung |
40g |
Mentega |
40g |
mustard Dijon |
2 sudu kecil |
Cheddar matang |
150g, parut |
Kacang fozen |
180g |
Pasli |
Segenggam, cincang |
Makaroni |
300g |
Campuran pai ikan (ikan salai, ikan putih dan salmon) |
300g |
Salad hijau |
Untuk dihidangkan (pilihan) |
Arahan
Langkah 1
Tuangkan susu ke dalam kuali besar dan masukkan tepung dan mentega. Letakkan di atas api sederhana dan pukul berterusan sehingga anda mendapat sos putih yang licin dan pekat. Keluarkan dari api, masukkan mustard, kebanyakan keju (simpan segenggam untuk bahagian atas), kacang dan pasli.
Langkah 2
Sementara itu, rebus pasta dalam kuali besar air mengikut arahan pek sehingga masak. longkang.
Langkah 3
Panaskan ketuhar pada 200C/180C kipas/gas 6. Masukkan pasta ke dalam sos dan masukkan separuh ikan, kacau semuanya kemudian masukkan ke dalam loyang yang besar. Teratas dengan baki ikan, tolak ke dalam pasta sedikit, kemudian taburkan dengan baki keju. Bakar selama 30 minit hingga kekuningan, kemudian hidangkan bersama salad, jika suka. Boleh disejukkan dan dimakan dalam masa tiga hari atau dibekukan sehingga sebulan. Nyahbeku dalam peti sejuk, kemudian panaskan semula dalam ketuhar gelombang mikro atau ketuhar sehingga panas.